”Kieli pitää ottaa haltuun”, aloitti Roviosta ja Slushista tuttu Peter Vesterbacka puheenvuoronsa ”Miten Kiinassa voi menestyä” Ladecin Winter Know-How -projektin workshop -tapahtumassa Pajulahdessa.
Kiinassa järjestetään talviolympialaiset vuonna 2022. Maassa ei tähän asti ole juurikaan harrastettu talviurheilulajeja, joten tulevat kisat käynnistävät valtavia rakennushankkeita. Juuri talviurheilusta ja -kisoista suomalaisilla on vankkaa osaamista, jolle on nyt Kiinassa kysyntää.
Tilanne tarjoaa myös Lahden seudulle valtavasti mahdollisuuksia, sillä meiltä löytyy poikkeuksellisen paljon alan osaamista, erinomaiset olosuhteet ja vakuuttavaa kokemusta talviurheilusta ja -kisoista. Lahdessa on muun muassa järjestetty jo seitsemät hiihdon maailmanmestaruuskisat.
Juha Tuominen, Executive Director, Finnish Business Council Beijing, kertoi, että Kiinassa edistetään nyt talviurheilulajeja keskushallintoa myöten. Sen tavoitteiden mukaan vuoteen 2025 mennessä 300 miljoonaa kiinalaista harrastaa talviurheilua. Mikäli tämä onnistuu edes osittain, alan kasvu tulee olemaan päätähuimaavaa. Talviurheiluun liittyvän kanssakäymisen ja olympialaisten järjestämiseen liittyvän yhteistyön edistämisestä on keskusteltu myös maiden presidenttien kesken, joten suomalaisyrityksillä on nyt erinomaiset edellytykset tarjota palveluitaan valtaville markkinoille.
Ladecin Winter Know-How -projektin tehtävänä on tuotteistaa alueen talviosaamiseen ja -urheiluun liittyvää liiketoimintaa Kiinan markkinoille. Se kokoaa paikallisia toimijoita yhteen rakentamaan kiinalaisille sopivia palvelukokonaisuuksia. Volyymit ovat valtavia, mikä voi aiheuttaa haasteita suomalaisyrityksille, ja yhteistyössä niihin on helpompi vastata.
Vesterbacka huomautti, että suomalaisyritykset eivät ole ainoat mahdollisuuksista kiinnostuneet, vaan kansainvälinen kilpailu on äärimmäisen kovaa, ja menestyäkseen siinä on oltava tosissaan.
Vaikka projektit voivat käynnistyttyään edetä Kiinassa vauhdikkaasti, suhteiden luominen ja luottamuksen rakentaminen vaativat pitkäjänteistä työtä ja säännöllistä paikallaoloa, eikä asiaan voi mennä suoraan, kuten Suomessa. Sanomattakin on selvää, että suomen kielellä ei pitkälle pötkitä, mutta myös englantia Kiinassa osataan huomattavasti heikommin kuin täällä, vaikka tilanne on muuttumassa nuoremman sukupolven keskuudessa.
Miten sitten kieli otetaan haltuun, jos haluaa tarttua tilanteen tarjoamiin mahdollisuuksiin? Jokaisen ei sentään voi odottaa opettelevan kiinaa, joten luotettavat ammattimaiset tulkki- ja käännöspalvelut ovat arvokas apu Kiinan markkinoille pyrkivälle yritykselle.
Entä mitä ulkomaille matkustavat kiinalaisturistit arvostavat? Turvallisuutta, puhdasta ympäristöä, ”siistejä juttuja”, joita voi jakaa ystävien kanssa. Suomen puhdas luonto, hiljaisuus ja ruuhkattomuus ovat kiinalaisturisteille haluttua eksotiikkaa. Mira Puhlin kuvasi Pajulahden kokemuksia kiinalaisryhmien odotuksista ja kohtaamisista. Nuotion sytyttäminen, metsämarjojen poiminta ja ulkopelit olivat kiinalaisnuorille unohtumattomia elämyksiä.
Haluatko lisätietoja monikielisestä viestinnästä? Tilaa uutiskirjeemme niin saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.