Suomalainen kielialan päätapahtuma Kites Symposium järjestettiin 25.10.2017 Helsingissä. Tapahtumassa juhlittiin sekä Suomen satavuotista itsenäisyyttä että Kites-yhdistyksen 10-vuotismerkkipäivää. Teemanaan ”The Future of the Language Services Industry” tapahtuma loi katsauksen kielialan tulevaisuuteen.
Opetushallituksen pääjohtajan Olli-Pekka Heinosen puheenvuoron otsikkona oli ”Kieli on ihmisen kaikki”, ja jälleen kerran kävi selväksi, että viestintä on kaiken inhimillisen toiminnan ytimessä – jopa avaruudessa.
Liiketoiminnan kehittyminen -osiossa pohdiskeltiin muun muassa, mitä kielipalvelut merkitsevät suomalaisten yritysten kilpailukyvyn rakentamisessa. Lisäksi tapahtumassa luotiin katsaus alan tekniikan kehitykseen.
Puheenvuorossaan ”Kieli aina tärkeä, ymmärrys vielä tärkeämpi” Salla Hänninen, Space Nationin PR & Communications Manager paljasti, miten keskeistä kieli ja kulttuuriosaaminen on avaruusaluksella. Pienissä tiloissa ja vaativissa olosuhteissa viestinnän toimivuus on elinehto. Yllättävää oli kuulla, että astronauttien on osattava venäjää, sillä kansainväliselle avaruusasemalle pääsee tällä hetkellä vain venäläisellä aluksella.
Marja Kurki Oy:n markkinointi- ja suunnittelujohtaja Satu Kurki kertoi yrityksen toiminnasta Aasiassa. Harvat puhuvat esimerkiksi Kiinassa englantia, vaikka sen osaaminen on lisääntymässä. Suurissa kaupungeissa hyvä kielitaito saattaa tietää parempaa palkkaa. Trendeinä maassa näkyvät nationalismin kasvu, lisääntynyt kaupallisuus ja kilpailuhenkisyys sekä itsekkyys ja yksilöllisyys. Viestinnän lisäksi yhtiö huomioi kohdekulttuurin suunnittelemissaan malleissa.
Kielialalla tekninen kehitys tekee valtavia harppauksia, mutta mihin suuntaan? Mikael Reiman Euroopan Komission Suomen-edustustosta moderoi Kieliteknologian näkymät ja hyödyt -osiota, jossa käsiteltiin muun muassa kielen ja puheen mallintamista, koneälyä ja Suomen kielen analysointia IBM:n teknologioiden avulla.
Digitaalisuus tuo kielialalle monenlaisia palveluita ja ratkaisuja. Ehkä suurelle yleisölle tutumpia ovat kielenoppimissovellukset. Kielenoppimissovelluksia valmistavan WordDive Oy:n Customer Relations Manager Heidi Sharma käsitteli puheenvuorossa kieltenoppimisen tulevaisuutta. Yhtiön palkittu oppimisratkaisut hyödyntävät muun muassa tekoälyä ja pelillisyyttä.
Päätöspuheenvuorossaan ”Think Huge – tai vielä isommin!” Angry Birds ja Slush -brändien rakentaja Peter Vesterbacka kehotti jokaista tekemään sitä, mistä tykkää ja heittämään turhan vaatimattomuuden pois. Suomalainen ”maailman paras koulu” on maailmalla kova brändi, jota kannattaa hyödyntää kainostelematta. Ruokabisneksen jälkeen koulutus on maailman toiseksi suurin markkina, jossa on valtavasti potentiaalia.
Haluatko lisätietoja monikielisestä viestinnästä? Tilaa uutiskirjeemme niin saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.