Yrityksemme 20-vuotismerkkipäivän lähestyessä on mukava muistella toimintamme alkuaikoja. Tuolloin toimimme Lahden teknologiahautomossa, jossa intoa puhkuen toimintaansa aloittelevien yritysten välillä syntyi monenlaista yhteistyötä ja synergiaa.

Yhden tällaisen yhteistyöideoinnin seurauksena lähti käyntiin teknisen kielenymmärryssovelluksen kehitys. Kyseessä oli aivan uudenlainen tuote, joka toimi Internetissä, sekin noihin aikoihin vielä varsin tuore ilmiö laajan yleisön käytössä. Termien hakuun käytettiin tuolloin yleisesti painettuja sanakirjoja.

Apuväline kielivaikeuksista kärsiville surffareille

Sovelluksella halusimme helpottaa vieraskielisen tekstin ymmärtämistä verkkoa selatessa: kun lukija kohtasi nettisivulla tuntemattoman sanan ja napsautti sitä, palvelumme toi näyttöön sen suomenkielisen yleisvastineen pieneen vihjeruutuun. Siten lukija sai pika-avun tekstin ymmärtämiseen ja pääsi nopeasti jatkamaan lukemista ilman, että hänen tarvitsi välillä siirtyä tekemään sanakirjahakua toiseen ikkunaan.

Nimen valinta aivan uudenlaiselle ilmiölle vaati hieman päänvaivaa. Lopulta nimeksi valikoitui palvelun toimintaa kuvaava Lukutulkki.

Helppokäyttöiselle palvelulle oli selkeä tarve

Palvelu toimi Internet Explorer -selaimessa kieliparissa englanti-suomi. Ratkaisun jatkokehitystä ja myyntiä varten perustettiin aikoinaan oma Netclickup Oy-niminen yritys, ja palvelun sai käyttöön HRK NetCommunication Oy:n PHNet.fi-portaalista.

Suunnitelmissa oli alun perin myös laajentaa toimintaa ja muun muassa lisätä Lukutulkkiin uusia kieliä, sillä tällaiselle palvelulle nähtiin todellinen tarve. Vähitellen aikeesta luovuttiin, kun Google ja muut IT-jätit alkoivat lanseerata omia nettisanakirja- ja käännössovelluksiaan.

Siten aika ajoi Lukutulkin ohi, ja se poistui vähitellen myynnistä. 2000-luvulla päätimme lopulta keskittyä yksinomaan käännös- ja kielipalveluihin, vaikkakin pienimuotoisia teknisiä ratkaisuja kehitetään edelleen silloin tällöin omaan tai hyvin rajattuun käyttöön. Yksi esimerkki tällaisista on termien hakupalvelu Maris Termit.

Lukutulkki mediassa:

Lukutulkki kääntää englannista suomeen

Tolkkua nettienglantiin

Lehtijuttuja Lukutulkista

Haluatko lisätietoja monikielisestä viestinnästä? Tilaa uutiskirjeemme niin saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi!