Suomen viennin näkymiä tarkasteltiin Päijät-Hämeen Yrittäjien ja Päijät-Hämeen Osuuspankin järjestämässä tilaisuudessa 3.3.2014, jossa pääpuhujana oli ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb.

Ministeri käsitteli puheenvuorossaan maailman kaupan nykytilannetta, Suomen viennin näkymiä sekä Team Finland -verkostoa, joka yhdistää keskeiset toimijat kotimaassa ja ulkomailla edistämään Suomen taloudellisia ulkosuhteita, suomalaisten yritysten kansainvälistymistä, Suomeen suuntautuvia ulkomaisia investointeja sekä Suomen maakuvaa.

Ministerin näkemyksen mukaan kehittyvät maat eivät tällä hetkellä kasva aivan odotusten mukaan, mutta sen sijaan Yhdysvallat on kasvussa. Euroopan tilanne on vakaa ja hienoisessa kasvussa. Edelleen Suomen kolme suurinta vientimaata ovat Ruotsi, Saksa ja Venäjä.

Nykymaailmassa perinteinen käsitys, että vienti on parempi kuin tuonti, ei kuitenkaan enää pidä yksiselitteisesti paikkaansa. Globaalissa kaupassa on aiempaa vaikeampaa hahmottaa esimerkiksi tuotteen kotimaata, sillä sen valmistusketju saattaa käsittää useita maita: tuote ehkä suunnitellaan yhdessä maassa, osat tehdään toisessa, kokoonpano kolmannessa ja niin edelleen.

Samoin kansainvälinen verkkokauppa hämärtää totuttua vienti-tuonti-mallia. Tällä on vaikutuksensa niin tullitoimintaan kuin verotukseenkin, ja viranomaiset joutuvat ratkaisemaan, miten ja missä tuotto on syntynyt esimerkiksi rojalteina, myyntinä ja lisäpalveluiden muodossa ja miten niitä tulisi verottaa.

Suomen viennin näkymiä ministeri piti hieman parantuneina, mutta totesi, että valtiovalta ei pysty tuottamaan kasvua, vaan se pystyy ainoastaan luomaan kasvulle edellytyksiä. Loppupelissä kasvun luovat suomalaiset työntekijät ja yrittäjät.

yrittäjät

 

Haluatko lisätietoja monikielisestä viestinnästä? Tilaa uutiskirjeemme niin saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.