Hämeen kauppakamarin Finanssivaliokunnan, Kasvu- ja kansainvälistymisvaliokunnan sekä Teollisuusvaliokunnan yhteinen talousseminaari järjestettiin Finnveran tiloissa Helsingissä 8.5.2014.

Tilaisuudessa käsiteltiin vientikauppaa, Finnveran rahoituspalveluja ja kilpailukykyä lisääviä ohjelmia kansainvälistä toimintaa harjoittaville tai aloittaville yrityksille sekä kansainvälisen kaupan näkymiä Venäjällä ja globaalisti.

Finpron asiakassuhteista vastaava johtaja Markku Kuismin kuvasi puheenvuorossaan globaalin talouden mahdollisuuksia: keskiluokan kasvu luo globaalia kasvua vauhdittavaa kysyntää. Kasvava keskiluokka haluaa lapsilleen aiempaa parempaa koulutusta ja on kiinnostunut omasta ja ympäristönsä hyvinvoinnista.

Tärkeitä tulevaisuuden kasvualueita ovatkin cleantech, digitaaliset oppimisympäristöt sekä elintasosairauksien estoon ja terveysturismiin liittyvät palvelut. Jopa 80 % keskiluokan kasvusta tapahtuu Aasiassa, joka tulee olemaan merkittävä maailmantalouden painopistealue. Globaali kasvu keskittyy suuriin kaupunkeihin, ja tärkeimpiä urbaaneja kasvualueita on tunnistettu noin 600.

Finnvera tukee yrityksiä, jotka haluavat hyödyntää globaalien markkinoiden tarjoamia mahdollisuuksia, mutta vilkkaassa keskustelussa kaivattiin tukea innovatiivisille ja kasvaville yrityksille myös kotimarkkinoilla. Sen sijaan, että julkisissa hankinnoissa haetaan aina vain halvinta hintaa, ne voisivat toimia lupaavien aloittavien yritysten ja innovaatioiden harjoituskenttänä, josta yritykset saisivat kansainvälisen toiminnan edellyttämää kokemusta. Tästä hyötyisi koko kansantalous.

Finnvera arvioi jatkuvasti rahoitus- ja yritystoiminnan riskejä eri maissa ja ylläpitää riskejä kuvaavaa maaluokitusta. Kohdemaan riskiluokituksen voi tarkistaa kätevästi maaluokituskartasta. Vientirahoitusasioita käsittelevän Senior Adviser Outi Homasen mukaan Venäjä on edelleen riskiluokassa 3/7, mikä on verraten hyvä sijoitus.

finnvera finpro-logo Print

Haluatko lisätietoja monikielisestä viestinnästä? Tilaa uutiskirjeemme niin saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.