Lahden tiede- ja yrityspuistossa luotiin ajankohtaiskatsaus Venäjän markkinoihin 14.1.2015. Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Hämeen kauppakamari, Suomalais-Venäläinen kauppakamari, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy ja Markinvest Oy.
Ukrainan kriisistä ja siihen liittyvistä talouspakotteista huolimatta Venäjä on yhä yksi tärkeimmistä kauppakumppaneistamme, ja nykytilanne aiheuttaa päänvaivaa lukuisille suomalaisyrityksille. Tapahtumassa valotettiin Venäjän kaupan tilannetta monesta näkökulmasta.
Suomalais-venäläisen kauppakamarin lakimies Petri Kekki kertoi kauppasopimuksiin liittyvistä yksityiskohdista ja antoi vinkkejä asioinnin sujuvoittamiseksi. Vaikka sähköinen ja suullinen sopiminen on nykyisin mahdollista, pääsääntöisesti sopimukset on tehtävä kirjallisesti. Sopimuksiin liittyy myös tärkeä muotoseikka: jokaisella yrityksellä on oltava virallinen pyöreä leima, jota tulee käyttää sopimuksissa. Monet Venäjän kauppaa säännöllisesti harjoittavat suomalaisyrityksetkin ovat teettäneet itselleen pyöreän leiman välttääkseen turhia selvittelyjä.
Markinvest Oy:n toimitusjohtaja ja Venäjän kaupan konkari Pekka Peltonen kertoi Tulliliiton sertifiointimenetelmiin tulleista muutoksista, jotka hankaloittavat pienyritysten vientitoimintaa. Venäjä on Euroopan suurin markkina-alue, jonka kasvava keskiluokka on kulutusmyönteistä ja kotitaloudet vähän velkaantuneita. Se on siis jatkossakin houkutteleva kauppakumppani, jossa kysyntää löytyy erityisesti matkapuhelimille ja kulutustuotteille ja väestön ikääntymisen myötä myös terveydenhoitoon liittyville tuotteille ja palveluille. Venäjä puolestaan panostaa informaatio-, bio-, nano- ja lääketiedeteknologiaan, ja pakotteet ajavat maan kehittämään kotimaista tuotantoa, mikä osaltaan avaa ovia suomalaisyrityksille. Markkina-asemasta kannattaa nyt pitää tiukasti kiinni, sillä menetettyä asemaa voi olla vaikea saavuttaa takaisin pakotteiden rauettua.
Helpoin tapa huolehtia vaadituista sertifioinneista ja päästä tekemään kauppaa on käyttää paikalliset olosuhteet perusteellisesti tuntevan asiantuntijan palveluita. Näin voi välttyä monelta turhalta mutkalta.
Myös LADEC tarjoaa päijäthämäläisille yrityksille monenlaista apua Venäjän kauppaan. Se esimerkiksi auttaa selvittämään, onko tuotteelle riittävästi kysyntää vientitoiminnan aloittamiseksi kannattavasti. Salem Banafan mukaan asioinnissa tarvitaan joustavuutta. Esimerkiksi eurovaluutasta ei kannata turhaan tehdä kaupan estettä, sillä kaupankäynti toimii yhtä hyvin myös esimerkiksi dollareissa, jeneissä tai vaikkapa Ruotsin kruunuissa. Banafa myös korosti henkilösuhteiden tärkeyttä: toimivat henkilökemiat ovat kauppasuhteissa onnistumisen edellytys.
Senson Oy:n asiakkuuspäällikkö Jukka Vainionpää kuvasi Venäjän nykytilannetta elintarvikkeita vievän yrityksen näkökulmasta. Yhtiön tärkeimmän yksittäisen vientimaan markkinoilta ei haasteita puutu: rupla on devalvoitunut, talouskasvu hidastunut ja talouspakotteet ovat sulkeneet vientialoja. Talousympäristöön on tullut ennakoimattomuutta ja kasvunäkymät näyttävät heikoilta. Tilanteen elpymistä odotellessa yhtiö pyrkii pitämään asemastaan kiinni ja välttämään turhia riskejä.
Kieli ei ole muodostanut yhtiölle esteitä eikä hidasteita Venäjän kaupassa. ”Vaikka englannillakin jo pärjää hieman aiempaa paremmin, tärkeissä tilaisuuksissa käytämme ammattitulkkeja. Myös dokumentointiin on saatu ammattiapua helposti, eikä kieliasioista ole tullut meille koskaan ongelmia”, totesi Vainionpää.
Haluatko lisätietoja monikielisestä viestinnästä? Tilaa uutiskirjeemme niin saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.