Digitaalinen tietojenkäsittely, tiedonhaku ja tallennus kuluttavat yllättävän paljon sähköenergiaa, ja se aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä. Esimerkiksi yhden sähköpostiviestin lähettäminen ja säilyttäminen yhden vuoden ajan tuottaa saman verran hiilidioksidia kuin yhden lampun polttaminen kokonaisen vuoden verran. Maailmassa lähetetään arviolta 200 miljoonaa sähköpostiviestiä joka minuutti.

Internetin käyttö aiheuttaa kaikkiaan noin 2 % maailman kasvihuonepäästöistä, mikä on samaa tasoa kuin kansainvälisen lentoliikenteen päästöt, ja luvun odotetaan edelleen kasvavan.

Kaikessa tietokoneella tehtävässä työssä, niin myös kääntämisessä, voi vaikuttaa omaan energiankulutukseen, esimerkiksi

  • poistamalla turhat tiedot ja sähköpostit omalta koneelta ja pilvipalveluista
  • pakkaamalla verkossa julkaistavat kuvat, videot ja animaatiot
  • optimoimalla verkkosivun nopeuden
  • valitsemalla ekologisen webhotellin ja hakukoneen, kuten Ecosia.
  • huomioimalla ekologiset näkökohdat kaikissa hankinnoissa.

Wholegrain Digital on laatinut työkalupakin (englanniksi) hiilidioksidipäästöjen mittaamiseen ja vähentämiseen tietotyössä, ja täällä on saatavana laskuri, jolla voi mielenkiinnosta arvioida oman verkkosivuston päästöt.

Lisäksi verkossa on tarjolla lukuisia ilmasto- ja hiilijalanjälkilaskureita, joilla voit mitata oman hiilijalanjälkesi ja löytää keinoja sen pienentämiseen niin työssä kuin yksityiselämässä. Tällaisia ovat esimerkiksi WWF:n Footprint calculator, johon liittyy myös seurantasovellus, sekä Sitran elämäntapatesti.

 

Palaa takaisin vinkkilistaukseen tästä.

Jäikö sinulle kysyttävää tai haluatko kommentoida vinkkiä? Ota meihin yhteyttä!