WPML-lisäosa tarjoaa optimoidun prosessin ammattimaisesti tuotettujen kieliversioiden julkaisemiseksi verkkosivulla ilman manuaalista liimausta ja leikkausta.

Lisäosan valmistaja OntheGoSystems on listannut käytännön vinkkejä monikielisen sivuston luontiin ja ylläpitoon. Niiden tavoitteena on auttaa sinua rakentamaan WordPress-sivusto niin, että käännösten lisääminen sivustoon ja kieliversioiden päivittäminen hoituvat nopeasti ja helposti. Sujuvasta julkaisuprosessista on sitä enemmän hyötyä, mitä laajempi, monimutkaisempi ja monikielisempi sivusto on kyseessä.

Poimi seuraavasta hyödyksesi käytännön vinkit ja kysy tarvittaessa apua valmistajan tukipalvelusta.

 

1. Vältä yleisimmät virheet

Varmista, että sivusto on teknisesti täysin valmis ennen käännösprosessin aloittamista. Jos teet muutoksia sen jälkeen kun olet lähettänyt sisältöjä käännettäväksi, käännösten lataaminen sivustoon voi vaikeutua.

Valitse työkalut ja toiminnot harkiten. Vaikka WordPress-sivustoihin on saatavana valtava määrä ominaisuuksia, toiminnallisuuden kannalta yksinkertainen on kaunista. Hyvin toimivat sivustot ovat usein sisältä yksinkertaisia ja niissä on vain vähän eri valmistajien lisäosia.

Lukuisa määrä eri valmistajien osia voi vaikeuttaa sivuston hallintaa ja johtaa riippuvuuteen liian monista valmistajista. Tilanne monimutkaistuu edelleen, jos sivustolla on useita kieliversioita.

Muista huolehtia ylläpidosta! Sivusto lisäosineen vaatii jatkuvaa päivitystä pysyäkseen kunnossa.

 

2. Teema ja lisäosat

WordPress-sivustoilla on yleensä ulkoasun määrittävä teema ja lisäosia, joilla sivustoon lisätään toimintoja. Jos haluat julkaista sivustolla useita kieliversioita, kannattaa varmistaa, että teema ja lisäosat tukevat monikielisyyttä.

Täältä löydät listan WPML-yhteensopivista teemoista ja lisäosista:

Monikielisyyttä tukevat teemat

Monikielisyyttä tukevat lisäosat

Vaikka kaikki sivustosi lisäosat tukisivat monikielisyyttä, niiden runsas määrä voi hidastaa käännösprosessia. Myös lisäosat voivat sisältää näkyvää tekstiä, joka on myös käännettävä kohdekielille.

WPML tarjoaa asiakkaidensa käyttöön maksuttomia lisäosia. Käyttämällä WPML:n Toolset-lisäosia vältät ongelmat, joita voi seurata useiden eri valmistajien lisäosien käytöstä. Tällöin saat sekä käännösominaisuudet sekä sivuston perustoiminnallisuudet samalta toimittajalta ja voit hyödyntää WPML-valmistajan tukea.

 

3. Valitse käännettävät osat

Koko sivustoa ei aina tarvitse kääntää kerralla, vaan sisällöstä voi julkaista vain valittuja osia. Siten eri maissa asuville asiakasryhmille voi julkaista vaikkapa markkinointikampanjoita erittäin kustannustehokkaasti.

Ennen julkaisua käännettävät sivut kannattaa listata, ja WPML-työkalun avulla voit myös määrittää niille prioriteetit. Siten löydät käännettävät sivut helposti myöhemmin ja voit lähettää ne käännöstoimittajallesi yhdessä erässä. Kun sivustolle lisätään myöhemmin uusia kieliä, lista on jo valmiina käyttöön.

 

4. Testaa sivuston toimivuus

Käännöstyötä ei kannata aloittaa, ennen kuin sivusto on teknisesti täysin valmis, jotta käännösprosessiin ei tule turhia ongelmia.

WPML tarjoaa maksuttoman tarkistuspalvelun WPML-lisäosaa käyttäville sivuille. Valmistajan tiimi käy sivustosi läpi ja tarkistaa, tarvitaanko sujuvan käännösprosessin takaamiseksi vielä jotain lisämäärityksiä tai -toimenpiteitä. Siten voit varmistaa, että sivustosi on täysin valmis käännettäväksi ja saat myös räätälöidyt ohjeet sivuston kaikkien osien kääntämiseksi.

Jos tarkistuksen aikana löytyy korjausta vaativia ongelmia, WPML tekee halutessasi tarjouksen niiden korjaamisesta tai voit tehdä tarvittavat muutokset listauksen mukaan itse.

 

5. Testaa käännösprosessin toimivuus

On erittäin suositeltavaa tehdä testikäännös ennen varsinaisen tekstisisällön lähettämistä käännettäväksi. Tällöin ongelmat voidaan havaita pienessä mittakaavassa ja ratkaista nopeasti. Siten voit myös tarkistaa, että kaikki käännettävää sisältöä sisältävät osat (esimerkiksi sivut, mukautetut kentät, taksonomia, vimpaimet jne.) ovat siirtyneet mukaan käännöstiedostoon.

Valitse testikäännöstä varten sivuston monimutkaisin sivu, sillä se paljastaa tehokkaimmin, jos jokin ei toimi oikein.

 

6. Pidä WordPress, teema ja lisäosat ajan tasalla

Kun monikielinen sivusto on valmis, sitä kannattaa ylläpitää säännöllisesti. WordPress ilmoittaa, kun saatavana on päivityksiä. Varmista, että joku seuraa näitä ilmoituksia ja toimii niiden mukaan.

Kannattaa harkita myös päivitysten asentamista ensin testiympäristöön. Siten näet, miten päivitys vaikuttaa sivustoon ennen kuin asennat sen varsinaiseen julkaistuun sivustoon.

Tarvittaessa voit tilata ylläpitopalveluita WPML:n listaamilta kehittäjiltä.

 

7. Tukea ongelmatilanteissa

WPML-lisäosan toimintaan liittyvissä ongelmatilanteissa auttaa valmistajan tukipalvelu.

WPML:n tekninen tukifoorumi on avoin kaikille käyttäjille. Jos olet valinnut käyttöösi WPML:n testauspalvelun, saat suoraan henkilökohtaista apua.

Lisätietoja WPML-lisäosasta ja sen käytöstä saat valmistajan verkkosivulta.

 

Älä myöskään epäröi ottaa meihin yhteyttä, jos sinulla on verkkosisältöjen kääntämiseen liittyvää kysyttävää!